Modalitati de recoltare
Materiale necesare pentru recoltare:
Recoltare endocervicale cu aplicator din plastic si mediu de transport, furnizate de Centrul Medical Tinos Clinic. Acestea se pastreaza la temperatura camerei pina in momentul recoltarii.
Pregatirea pacientei:
Cu 48 ore inainte de recoltarea probelor este necesar ca pacientele:
- sa nu intretina raporturi sexuale
- sa nu foloseasca contraceptive locale
- sa nu foloseasca tampoane intravaginale
- sa nu faca spalaturi vaginale
- sa nu aplice tratamente vaginale (ovule, geluri, creme)
Probele nu se recolteaza in perioada menstruala.
Mod de recoltare:
- Pacienta se aseaza pe masa ginecologica.
- Se pune in evidenta colul uterin prin montarea unui specul vaginal sau a 2 valve.
- Se sterge cu un tampon mucusul.
- Se introduce periuta de recoltare prin orificiul cervical extern si se recolteaza celule de la nivelul colului uterin.
- Se deschide recipientul cu mediul de conservare si transport (pe care a fost notat numele si prenumele pacientei, codul numeric personal, data recoltarii) si se introduce tamponul de recoltare.
- Recipientul se inchide bine prin rotirea ferma a capacului si se pastreza la frigider pana in momentul transportului.
Transportul probelor spre laboratorul care le prelucreaza se face intr-o geanta frigorifica.
- Recoltarea se face dupa o perioada de abstinenta de min 48 ore-max 7 zile iar intervalul de timp dintre doua recoltari este de min 7 zile.
- Proba se recolteaza intr-un recipient steril,de unica folosinta,care se obtine de la laborator.Nu se folosesc prezervativele pentru colectare(pot modifica viabilitatea spermatozoizilor).
- Se va recolta intreaga cantitate de sperma.Nu se vor folosi lubrefianti si nici metoda coitus interruptus-se poate pierde prima parte din ejaculat(care contine o mare concentratie de spermatozoizi)sau se poate produce contaminarea bacteriologica sau celulara.
- Se vor respinge de la examinare probele de sperma in urmatoarele situatii:
- nu s-a recoltat in recipient corespunzator
- nu este indeplinita conditia de abstinenta
- nu s-a recoltat intreaga cantitate de ejaculat
- proba de sperma a fost recoltata extern si nu a fost adusa la laborator in maxim 20 minute de la recoltare si in conditii de temperatura de aproximativ 37 grade Celsius.
In cazul femeilor, recoltarea probelor din zona genitala se refera la recoltarea secretiei vaginale, a secretiei de la nivelul colului uterin sau a secretiei vulvare la fetite. Cu 48 ore inainte de prezentarea la laborator, nu evita tratamente endovaginale, irigatii vaginale si contactul sexual.
In cazul barbatilor se recolteaza secretie uretrala, secretie de la nivelul santului balano-preputial sau secretie uretrala dupa efectuarea masajului prostatic. Pacientul nu trebuie sa urineze cel putin 2 ore inainte de recoltare iar in cazul secretiei din sant balano-preputial se recomanda evitarea toaletei locale inaintea recoltarii.
Se recolteaza materii fecale in coprorecoltor fara mediu de transport. Deoarece analiza se realizeaza printr-o metoda imunocromatografica, nu este necesara urmarea unui regim special inainte de recoltare.
Recoltarea materiilor fecale se realizeaza in coprorecoltor fara mediu de transport, din 3-4 zone diferite ale bolului fecal.
Proba poate fi pastrata la frigider pana in momentul prelucrarii. Deoarece eliminarea chistelor, oualor sau a larvelor de paraziti in scaun este inconstanta, se recomanda efectuarea a 3 examene parazitologice succesive la interval de 4-5 zile.
Recoltarea materilor fecale in scopul efectuarii coproculturii (examenul coprobacteriologic al materiilor fecale) se realizeaza in coprorecoltor steril prevazut cu mediu de transport, prin prelevarea cu ajutorul linguritei din recipient, din 3-4 zone diferite ale bolului fecal, in special din zonele cu mucus sau sange, daca acesta este prezent.
Transportul probei la laborator se realizeaza in max 2-3 ore de la recoltare, fara a fi pastrata la frigider.
In cazul analizelor de laborator care se efectueaza din urina din 24 ore, modul corect de colectare a urinei si de conservare a acesteia sunt hotaratoare pentru obtinerea unor rezultate corecte. Este posibil ca medicul sa va recomande oprirea medicatiei cu 12-24 ore inainte de colectarea urinei.
Modul corect de recoltare este urmatorul:
- la ora 7.00 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina (poate urina si la o alta ora dar va retine ora recoltarii)
- se retine intreaga cantitate de urina din urmatoarele 24 ore,colectand intr-un recipient pe care il pastreaza la frigider
- a doua zi la ora 7.00 (sau la exact 24 ore de la inceperea procedurii de colectare a urinei) pacientul urineaza si retine si aceasta urina
- din intreaga cantitate de urina colectata si omogenizata prin agitare, se aduce la laborator intr-un recipient curat de unica folosinta aproximativ 40-100 ml urina.
Se recolteaza prima urina de dimineata, intr-un recipient steril de unica folosinta, numit urocultor, furnizat de laborator. Foarte important pentru calitatea rezultatului obtinut este respectarea modului corect de colectare a urinei:
- se face toaleta regiunii uro-genitale cu apa si sapun;nu se foloseste prosop pentru uscarea regiunii;
- se urineaza o cantitate mica in toaleta (este urina contaminata cu germenii microbieni prezenti in mod normal in regiunea distala a uretrei) si apoi se colecteaza urina in urocultor;
- nu se atinge dopul recipientului de niciun obiect sau de zona urogenitala. Transportul probei de urina la laborator trebuie sa se faca in max 2 ore de la recoltare;
- daca acest lucru nu este posibil, proba va fi tinuta la +4 grade Celsius. Se recomanda recoltarea urinei pentru urocultura inainte de inceperea tratamentului antibiotic la 48-72 ore de la inceperea terapiei antibacteriene si dupa 3-5 zile de la terminarea acestuia.
Deoarece eliminarea germenilor microbieni in urina este intermitenta,se recomanda efectuarea a 3 uroculturi succesive chiar daca s-a obtinut un rezultat negativ iar simptomatologia clinica pledeaza pentru infectie urinara de tract urinar inferior.
Recoltarea probei de urina in cazul unui sugar sau a copiilor mici poate fi dificila si de multe ori urina este contaminata bacteriologic din cauza greselilor de recoltare sau transport.
Recoltarea se realizeaza in punga urinara pediatrica care este furnizata de laborator. Dupa toaleta prealabila cu apa si sapun a zonei urogenitale a copilului, punga pediatrica se fixeaza cu ajutorul benzii adezive.
Dupa recoltare, probele se transporta la laborator in maxim 4 ore evitand contaminarea probei.
Recoltarea exudatului faringian se realizeaza corect dimineata,inainte de toaleta cavitatii orale (majoritatea pastelor de dinti contin substante antibacteriene) si inainte de a consuma alimente sau lichide.
Daca recoltarea nu se poate efectua in aceste conditii (de exemplu la copii), trebuie sa existe un interval de aproximativ 3-4 ore de la ultima masa sau ultimul periaj.
Foarte important este ca recoltarea exsudatului faringian sa se efectueze inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice sau alte substante antibacteriene.
Recoltarea probei pentru efectuarea culturii exsudatului faringian se realizeaza in departamentul de recoltare probe biologice al laboratorului de personal calificat.
Dotari
Hematologie (Beckmann Coulter Act. 5 DIFF)
- aparat automat hematologie
- de ultima generatie fabricat in USA, 2008
- pana la 80 de probe / ora, cu 26 parametri pentru fiecare
Biochimie (Beckmann Coulter Syncron CX9 PRO)
- analizator automat de biochimie, de ultima generatie
- produs in 2008, in USA
- de mare capacitate (900 teste / ora)
Coagulare (Coagulometru CoaData 501)
- produs in Germania, in 2008
- capacitate de 120 teste / ora
Imunologie
- analizator automatimunologic bazat pe principiul chemiluminescentei IMMULITE
- producator SIEMENS
- 120 probe / ora
Electroforeza
- linie completa de electroforeza DIAPHOREZ cu prelucrare computerizata a rezultatelor